Fördelar som ung mamma

Fördelar som ung mamma

Idag är det fars dag, en helt vanlig söndag för våran del och eftersom att Börges biologiska pappa inte är med i bilden har vi varken firat med presenter eller tårta. Istället har vi haft en behövlig städdag och myst till det lite extra med svampplock i skogen. Många andra kanske inte anser att det är så märkvärdigt men faktum är att det är dessa stunder jag värdesätter mest. Det krävs inte alls mycket utan det är småsakerna i vardagen som är betydelsefulla i mina ögon. Jag funderar också på att besöka Härliga Barn Mässan i Skövde men vi får se hur det blir med det.

Ni kan ju gissa om jag fått slita idag, har bland annat tvättat, fixat det sista på Börges rum samt skurat alla golven för hand och satt upp nya, fina blommönstrade gardiner. I samma veva har jag självfallet tagit hand om min ettåring samt lagat pannkakor och till middag serverades potatisklyftor med kantarellsås och biffar. Vilken dag, det skall bli helt underbart att få lägga sig och sova sedan när bebis väl har somnat för natten.  Just nu sitter jag med en trött bebis uppkurad i knät, vi har en mysig sångstund så här på kvällskvisten. Bästa avslutet på en himla bra dag.

Idag har Börge gått konstant, han blir allt stadigare på benen och nu dröjer det inte alls länge till förrän han springer fram. Snart är Börge redo att besöka Gustavsviks bad i Örebro. Men det är konstant uppsyn , man kan inte vara lat heller för den delen utan här gäller det att vara kvick. Haha, det är ju en av alla fördelarna man har som ung mamma. Jag har en massa energi!

Det finns faktiskt många fördelar med att vara ung förälder. Bland annat dessa :

1.  Kroppen har lättare för att återhämta sig efter en graviditet.  Rent biologiskt klarar den bättre av dem olika påfrestningarna så som exempelvis sömnbrist. 

2. Unga förälder har ofta mycket energi och därmed orkar dem engagera sig och leka mer med barnen än vad äldre gör. Detta är givetvis individuellt! 

3. En vanlig tonåring lever loppan medan en tonårsmamma spenderar hela dagarna på att rå om och uppfostra sitt barn. Av  egna erfarenheter kan jag säga att man mognar otroligt snabbt genom att bege sig in i vuxenlivet fullt av ansvarstagande för att helt enkelt kunna ta hand om sin egna lilla familj. 

4. Man får tidigare förståelse för sina egna föräldrar och kan respektera dem på ett helt annat sätt. Först nu när jag själv är mamma förstår jag vad som var den egentliga anledningen till alla gräl hemma, det handlade enbart om rädslan och oron över att förlora mig. Den ständiga oron som jag känner över min son! 

5. Jag kommer få vara med längre under Börges liv och förhoppningsvis hinner jag uppleva både barnbarn och barnbarnsbarn. 

6. Mitt barnasinne sitter fortfarande kvar! 

7. Att bli gravid i ung ålder minskar risken för att få barn med olika funktionshinder samt missbildningar

8. Positivt att vara ung när man har tonåringar. Man förstår dem på ett helt annat sätt och dem har någon att relatera till.

Precis som med allting annat är det inte bara fördelar utan det finns även nackdelar med att vara ung förälder. Jag tänkte ta upp dessa i ett kommande inlägg !

Fordelar som ung mamma